Eindhoven Marathon 2015

Veel mensen, mooi weer en een goede sfeer was de ideale combinatie voor een schitterende marathon. Namens de organisatie AiREAS (luchtkwaliteit & volksgezondheid) heb ik de opdracht gekregen om interviews af te nemen. Het doel van de interviews was om erachter te komen wat voor beeld mensen bij een gezonde stad hebben. Veel mensen antwoordde dat een gezonde stad veel openbaar groen heeft met veel wandel en fietspaden en weinig verkeer. Daarnaast werd er aan hen gevraagd of ze met AiREAS bekend waren . Veel van hen had er nog nooit van gehoord.

start-halve-marathon

Nadat ik vertelde dat AiREAS een coöperatieve vereniging is die zich bezig houdt met onderzoek naar luchtkwaliteit en volksgezondheid, trok dat veel aandacht. Ze vonden het een goede initiatief en ook belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de luchtvervuiling dat veroorzaakt wordt door uitstoot van het verkeer. Verder vonden ze het interessant dat AIREAS iedereen erbij willen betrekken (overheid, bedrijfsleven, wetenschap, onderwijs en burgers) om projecten op te zetten ter bevordering van welzijn en volksgezondheid. Dit in contrast met onze huidige geld-gedreven economie die alleen naar winst streeft zonder enige kijk naar mens, dier en milieu.

De marathon staat voor sportiviteit (beweging), cohesie (samenhang), teambuilding en vooral gezondheid. Sporten is gezond – goed voor lichaam en geest. Hoewel de marathon een evenement is die staat voor beweging en vitaliteit, is het niet mogelijk als de lucht (ernstig) vervuild is. Daarom is niet alleen luchtkwaliteit belangrijk, maar ook gezond leven en verantwoordelijk dragen voor een gezonde leefomgeving essentieel.

AiREAS20151011_121213
Gezond, leuk en sportief, daar staat de marathon voor. Met (volks)gezondheid als uitgangspunt, was AiREAS aanwezig. De bedoeling van AiREAS was dan ook om met mensen (zowel deelnemers als toeschouwers) de interactie aan te gaan met als doel onderzoek te doen naar de relatie tussen beweging, gezondheid en luchtkwaliteit. Op dinsdag 3 november geeft AiREAS een lezing van de resultaten die zijn voortgekomen na het onderzoek die ze hebben gedaan tijdens de marathon.

Hierbij treft u hier de link: http://stadvanmorgen.co/2015/10/07/3-november-stir-avondinspiratie-eerste-resultaten-van-het-marathon-onderzoek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s